Sup Tulang
Sup tulang ni kegemaran semua orang di rumah ni. Dari semalam anak aku yang sulung tu
request suruh buat sup ni.. kat asrama, kuah sup tak pekat katanya. Sup ni aku buat ala-ala sup
Mamak gitu cuma tak pedas. Kalau sesiapa rasa nak pedas, bolehlah tambah lada hitam. Alah...
dah ambil gambar, lupa plak nak hias ngan daun sup!!
Bahan-bahan
1 1/2 kg tulang lembu
10 biji bawang kecil
4 ulas bawang putih
1 1/2 inci halia
sebatang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
6 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
4 sudu makan rempah sup/rempah kurma (dbancuh dengan sedikit air)
1 packet sup bunjut
4 biji kentang
daun sup
bawang goreng
garam secukup rasa
air secukupnya
Cara-cara
1. Rebus tulang bersama kulit kayu manis dan sup bunjut dengan secukup air sehingga empuk.
2. Hiris bawang merah, bawang putih dan halia. Tumis dalam sedikit minyak dan masukkan bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga.
3. Masukkan bahan tumis ke dalam tulang yang telah direbus tadi. Masukkan kentang dan rempah sup/rempah kurma dan garam.
4. Masakkan lagi sehingga kentang empuk.
5. Hidangkan dan hias dengan daun sup yang dihiris dan sedikit bawang goreng.
No comments:
Post a Comment