PAU GORENG
Inilah dia pau goreng kegemaran ramai. Suami tersayang ku ni kurang sikit makan kuih manis-manis, tapi
kalau pedas-pedas... masyukkkk.. hihihi... Lagipun sambal tumis ikan bilis banyak aku buat tadi,
Resepi ni aku dapat dari seorang kawan yang bagi inspirasi kat aku untuk buat blog ni. Blog dah lama ada
tapi tak tau nak letak apa.. meh aku kongsi resepi beliau untuk semua yang berminat.
Bahan-bahan
A
1 peket yis 11 gm
1/2 sudu makan gula
1 cawan air suam
B
5 cawan tepung gandum
2 biji telur
2 sudu merjerine
2 sudu susu tepung
1 sudu teh gula
1 sudu teh garam
1 biji kentang kecil
( rebus dan lecek)
Cara-cara
1. Satukan bahan A. Biar ia berbuih tanda yis aktif.
2. Masukkan semua bahan B kecuali mentega. Gaul rata.
3. Tuang bahan A kedalam B dan uli hingga menjadi doh.
4. Lumurkan mentega dan uli hingga adunan lembut.Tutup dengan kain lembab dan perap 15 hingga 20 minit.
5. Taburkan tepung di atas landasan dan
canai sedikit doh setebal 1 cm dan terap dengan acuan mengikut besar yang di kehendaki.
6. Buat sehingga habis.
7. Doh yang di terap mula-mula tadi bolehlah di goreng di dalam minyak penuh dan api sederhana. Angkat, tos dan sejukkan.
8. Potong pau di bahagian tengah tetapi jangan sampai putus.
9. Sapukan dengan sambal tumis dan letakkan sekeping timun yang di potong bulat nipis ditengah pau..
( potong sedikit di hujung timun biar kemas bila di letak)
No comments:
Post a Comment