PULUT SERI MUKA
Kuih ni mak mertua ku ajar... garenti sedap dan lembut. Banyak kali dah aku buat, semua orang kata sedap.
Cuba, jangan tak cuba...
Bahan-bahan lapisan bawah
3 cawan beras pulut
21/2 cawan santan
2 camca garam
Cara-cara
1. Bersihkan beras pulut
2. Masukkan garam kedalam santan, kacau sampai garam larut
3. Masukkan santan kedalam pulut. Ratakan. Santan hendaklah sama rata atau cukup untuk menutupi pulut.
4. Kukus hingga masak.
5. Kemudian, tekan-tekan sedikit pulut yang telah siap dimasak ini.
Bahagian lapisan atas pulut. (boleh disediakan semasa pulut sedang dikukus)
Bahan-bahan
4 biji telur
11/2 cawan gula
4 camca besar tepung gandum
10 auns santan
10 auns air pandan (6 helai daun pandan campur 1/2 camca kecil jintan manis)
sedikit pencelup hijau
Cara-cara
1. Campurkan kesemua bahan dan kacau sehingga sebati.
2. Tapiskan.
3. Kacau sekejap diatas api sehingga naik wap. Jangan terlalu lama.
4. Kemudian tuangkan ke atas pulut tadi. Kukus semula sehingga masak.
Selamat mencuba!! Semoga berjaya!!
No comments:
Post a Comment