My Manis Mulut

Hasil terbaru setelah kena hacked... cuma masih ada yang belum tertera resepi-resepinya.. buat bersabar ye...

Wednesday, February 16, 2011

Puding Roti




PUDING ROTI

Ha!! Yang ni plak, fikir punya fikir, apa nak buat untuk minum petang.. Kawan ku si Azah ni nak sangat makan
 bread pudding katanya. Aku pun gi cold storage, pi beli roti 2 buku. Nasib baiklah cold storage dekat hujung jalan
 umah aku ni jer. Orang buat bread pudding ni sebab roti banyak lebih, orang sekarang buat, gi beli roti baru.. 
nasib baiklah roti kat sini tak selembut Gardenia tu!! Kalau selembut tu, kompom aku makan dulu, cicah ngan 
serbuk milo.. pergh!! sedapppp. Anyway.. aku nak kongsi resepi puding roti ku yang simple ni, nak makan gitu jer
 pun sedap, malas nak buat sos lah tu namanya.. Makan dengan ais cream vanilla pun sedap gak. Cuba yea...

Bahan-bahan

1 1/2 Buku Roti (stale but not hard)
3/4 cawan Kismis
4 biji Telur
3/4 cawan Gula
1 tsp esen Vanilla
3/4 tsp Serbuk Kayu Manis (cinnamon)
1/2 tsp Serbuk Buah Pala (nutmeg)
1/2 tsp Garam
3 cawan Susu Segar

Cara-cara

1. Sapukan butter pada acuan 9"x9"
2. Buangkan kulit roti dan potong roti kecil-kecil, lebih kurang 1/2 inci. Taburkan roti rata-rata dalam acuan dan kenudian taburkan pula kismis pada roti.
3. Dalam mangkuk berasingan, campurkan telur, gula, esen vanilla, serbuk kayu manis, serbuk buah pala dan garam. Pukul sehingga sebati.
4. Masukkan susu segar dan pukul lagi sehingga bancuhan menjadi sebati.
5. Tuangkan bancuhan ke atas roti dan biarkan berendam selama 30 minit. Sekali sekala, tekan perlahan-lahan roti supaya semua roti terendam dan meresap.
6. Bakar puding roti ini didalam oven yang telah sedia dipanaskan dalam suhu 350F dan lapiskan acuan dengan air (water bath).
7. Bakar sehingga dia naik dan gebu (puffed and firm) di tengah-tengahnya.

No comments:

Post a Comment