ROTI JALA
Inilah dia roti jala kegemaran ku... memang penat membuatnya, tapi berbaloi bila melihat anak2 memakannya,
hilang rasa penat. Roti jala ni sedap bila kita cicah dengan kuah kari ayam atau kari daging. Tapi aku suka lagi
makan dengan kuah durian.. perg!! sedapnya bila mengenangkan durian ni... sapa2 yang nak mencuba, bulan2
puasa ni kan... hmmm sedap tu... marilah cuba.. Aku suka buat kecil-kecil, comel dan nampak halus je
jaringnya.. pakai acuan satu lubang.. acuan ni mak mertua ku tempah special untuk aku.. hihihi.. canggih tak
mak mertua ku?? Kat sini aku letak pewarna kuning sebab kalau letak serbuk kunyit, kuat sangat rasa
kunyitnya.
Bahan-bahan
450gm tepung gandum
450ml susu segar
450ml air
1 sudu kecil garam
1 biji telur (optional)
sedikit pewarna kuning
minyak untuk meleserkan kuali
Cara-cara
1. Campurkan kesemua bahan-bahan diatas, kacau sehingga sebati. tambah sedikit air jika rasa terlalu pekat.
2. Setelah semua bahan sebati, tapiskan adunan supaya tidak terdapat tepung yang masih bergentel. Jika tidak, nanti corong roti jala akan tersumbat.
3. Sapukan minyak pada kuali, mulakan menjala....
Selamat mencuba... jangan putus asa kalau tak cantik... cuba dan terus mencuba..
No comments:
Post a Comment