Ayam bakar
Seperti dalam gambar kat atas tu, ini adalah makanan kegemaran kami sekeluarga. Bila rasa
malas nak masak memasak, inilah yang aku hidangkan untuk kami sekeluarga... Tak susah,
senang aje, kesemua bahan aku bakar sekali gus... Resepinya pun senang sangat. Aku akan
bakar ayam, kentang dan sayur-sayuran sekali. Ayam akan dibakar dibahagian atas kerana
minyak ayam akan meleleh turun ke atas kentang dan sayuran.
Anak-anak dan mak aku panggil hidangan ni "ayam kangkang" kerana cara potongan dan
hidangan ayam tu
Bahan- bahan untuk ayam
2 ekor ayam dibelah dan di kangkangkan
2 labu bawang putih
2 biji lemon
10 biji cili hidup
garam secukup rasa
lada hitam
4 sudu besar minyak
Cara-cara
1. Kisarkan bawang putih dan cili hidup sehingga halus.
2. Gaulkan sebati keatas ayam dan perahkan lemon, masukkan garam dan lada hitam dan minyak. Lumurkan pada ayam sehingga sebati.
3. Perapkan ayam selama 4 jam atau sekurang-kurangnya 1 jam.
4. Sedia untuk dibakar selama 1 jam atau ayam masak.
Bahan sampingan
kentang
carrot
tomato
bawang putih
garam
butter
Cara-cara
Potong kesemua bahan mengikut cita rasa
Susun di atas dulang pembakar
Letakkan beberapa ketul butter yang dipotong dadu dan renjiskan sedikit garam
Bakar sehingga empuk dan masak
No comments:
Post a Comment