Donut Sausage Ayam Goreng
Ini lah kegemaran anak ku yang ke tiga tu, Wan Emir Zafir. Setiap hari bila balik sekolah masa kat KL dulu, bila
aku tanya makan apa masa rehat, dia jawab, hotdog!! Asyik-asyik hotdog. Lama dah dia tak makan. Semalam
tiba-tiba dia request nak makan. Rindu katanya, lama tak makan. Kesian dia. So, apa lagi, aku pun mulakan lah
project membuat donut sausage ni. Bila dah sejuk pun, rasa donutnya masih lembut. Sapa-sapa yang tak ada
oven, inilah resepi yang sesuai untuk menggantikan Sausage Bun. Selamat Mencuba..
Bahan-bahan
A (Diayak)
500gm tepung berprotein tinggi/ tepung roti
100gm tepung gandum
5gm pelembut roti
40gm susu tepung
10gm serbuk penaik
B (dibancuh)
90gm gula caster
5gm garam
40gm telur
340gm air sejuk
10gm ragi segera
D
40gm mentega
40gm shortening
Lain-lain
parutan kelapa kering
sausage
Cara-cara
1. Sebatikan bahan-bahan B, kemudian masukkan bahan A, uli sehingga menghasilkan doh
2. Campukan bahan D, uli lagi doh sehingga lembut dan kenyal.
3. Tutup dengan kain dan biarkan selama 1 jam atau sehingga doh naik 2 kali ganda.
4. Bahagikan doh kepada lebih kurang 60gm setiap satu.
5. Canai dan bentukkan doh memanjang, letakkan sausage dan gulungkan.
6. Sapukan telur cair (telur campur air dan susu segar), kemudian sadurkan dengan kelapa kering.
7. Biarkan ia rehat sekali lagi sehingga mengembang dua kali ganda.
8. Goreng dalam minyak panas sehingga berwarna perang keemasan.
No comments:
Post a Comment