Kuih Ketayap
Kuih ketayap ni kuih yang sedap dan senang dibuat... anak-anak amat menggemarinya. Pagi-
pagi aku dah siapkan intinya tapi tak tau nak buat kuih apa... pulut inti ke? kuih koci ke?? last-
last aku decide buat ketayap jer lah... pancake melayu... hihihi...
Bahan-bahan inti
2 cawan kelapa parut putih sahaja
1 ketul besar gula melaka
4 sudu besar gula pasir
1/2 cawan air
1 sudu besar tepung jagung
Cara-cara memasak inti
Masukkan kesemua bahan kedalam kuali dan masak diatas api sederhana. Kacau sehingga sebati
dan kering sedikit. Biarkan sedikit lembab. Angkat dan sejukkan.
Bahan-bahan membuat kulit
2 cawan tepung gandum
2 cawan air pandan dari 7 helai daun pandan yang dikisar dan ditapis
1/2 cawan susu segar atau santan
1 sudu kecil pewarna hijau
1 sudu kecil garam
Cara-cara membuat kulit
1. Campurkan kesemua bahan dan kacau sehingga sebati. Tapiskan.
2. Panaskan kuali dan sapukan minyak.
3. Tuangkan satu senduk adunan dan goyangkan kuali supaya adunan rata dan nipis.
4. Apabila masak, angkat dan letakkan inti di tengah-tengah.
5. Gulung dengan kemas.
No comments:
Post a Comment