My Manis Mulut

Hasil terbaru setelah kena hacked... cuma masih ada yang belum tertera resepi-resepinya.. buat bersabar ye...

Wednesday, February 16, 2011

Pau


PAU KACANG MERAH

Semalam aku dan jiran ku pergi ke pasar tani di Batu Kawa, Kuching. Jalan punyalah jalan, anak dia nak 
makanlah plak kuih pau yang ada di jual kat pasar tani tu... Alamak ai... kesian dia, peniaganya plak bukan orang
 islam.. Apa lagi, dari minggu lepas memang nak buat pau, tepung pau dah seminggu beli, inti kacang merah
 lebihan buat roti hari tu pun banyak lagi. Hmmm.. apa lagi, gi beli shortening, siap-siap masak untuk makan
 malam, aku pun memulakan project pau ni.. dah bertahun tak buat, nasib baik jadi!! Cuma kali ni, aku tengok kat
 blog kenkawan, ada letak cukalah plak, try jugak lah.. ok gak. Jadi untuk berkongsi ngan kenkawan... kat bawah
 ni ada resepi kuih pau ku...

Bahan-bahan
900gm Tepung Pau
3 tbsp Baking Powder
1 tsp Pelembut Pau
11 gm Yeast
450 ml Air suam
6 tbsp Gula
1 tsp Cuka
1 tsp Garam
6 tbsp Shortening

Cara-cara

1. Larutkan gula dalam air suam, campurkan garam dah cuka, kacau hingga sebati dan gula larut.
2. Masukkan tepung pau, yeast, baking powder dan pelembut pau ke dalam mangkuk adunan. Tuangkan bancuhan air suam sikit demi sedikit dan uli adunan. Saya menggunakan mesin adunan (mixer, no2/speed sederhana).
3. Setelah adunan sebati, masukkan shortening dan teruskan menguli sehingga menjadi satu doh yang lembut dan licin. (Uli lebih kutrang 10 minit.)
4. Tutup doh dengan cling wrap selama 40 hingga 50 minit atau sehingga doh naik 2 kali ganda.
5. Bahagikan dan bulatkan doh kecil-kecil atau lebih kurang 40gm.Isikan dengan inti
6. Biarkan ia rehat lagi 30 minit dan kukus pada api sederhana dan api sekata selama 15 minit.

No comments:

Post a Comment