My Manis Mulut

Hasil terbaru setelah kena hacked... cuma masih ada yang belum tertera resepi-resepinya.. buat bersabar ye...

Wednesday, February 16, 2011

Sardin Roll


Sardin Roll

Hari ini, pagi-pagi lagi anak-anak ku tanya, breakfast pagi ni apa mama?? Sorang nak roti 
celup telur, sorang nak makan roti dengan tuna, sorang nak roti dengan sardin... Apa lagi, aku 
pun buka plastik roti. Ha!! Sorang tukang buang kulit roti, sorang gelekkan roti. Mamanya pun
mulakan project masak sardin. Lepas tu beramai-ramai menggulung roti. Ingatkan buat
banyak-banyak boleh bawa bekal ke sungai... malangnya... belum sempat bungkus nak bawa 
ke sungai, dah habis dibedalnya... lepas-lepas berenang kat sungai, terpaksa beli nasi lemak
bungkus... kah kah kah... LAPARRRR

Bahan-bahan

1 packet roti (besar)

4 biji telur

serbuk roti

garam secukup rasa

lada sulah


Inti

1 tin besar sardin (kuahnya diambil separuh sahaja)

2 biji limau kasturi (ambil jus)

1 biji cili merah (dihiris halus)

1 biji bawang besar (dihiris halus)

Cara-cara

1. Campukan ke semua bahan inti dan goreng sehingga sardin hancur dan kering sedikit.

2. Buangkan kulit tepi roti dan gelekkan roti sehingga nipis.

3. Masukkan inti dan gulungkan roti. tekan kedua hujung roti supaya inti tidak terkeluar. Letakkan sedikit telur atau air untuk gamkan roti.

4. Celupkan roti pada telur yang telah dipukul dengan garam dan lada sulah.

5. Golekkan pula roti pada serbuk roti.

6. Goreng sehingga kekuningan .

No comments:

Post a Comment