KUIH SAGO
Ha!! Kuih ni kuih kegemaran anak sulungku ngan aku sekali. Setiap kali mak mertua ku tanya nak makan apa,
aku minta tolong dia buat kuih ni.. kat kedai banyak jual tapi kadang-kadang tu, sago tak masak betullah, kelapa
dia macam tak berapa eloklah. So, lama-lama, aku belajar buat sendiri. Resipi ni memang aku dapat dari mak
mertua ku juga.. almaklumlah, mak mertuaku ni dulu bekas guru memasak kat sekolah. Even cikgu-cikgu kat
sekolah tu pun dia ngajar.. siap ada album tu. Seronok dapat tengok buku resipi colection mak mertua ku..
Resipi ni senang je, cuma penat mengacau je..
Bahan-bahan
3 cawan sago
3 cawan gula
2 helai daun pandan
3/4 camca kecil esen ros
sedikit pencelup merah
5/6 cawan air
air secukupnya utk merendam sago
1/2 biji kelapa parut yang diambil putihnya sahaja
sedikit garam
Cara-cara
1. Masakkan air panas (padamkan api setelah air masak)
2. Masukkan sago kedalam air panas, rendam selama 7-8 mini
t
3. Toskan airnya
4. Masukkan kembali sago kedalam periuk, masukkan 5 cawan air sambil kacau.
5. Masukkan daun pandan, gula dan pencelup (esen) merah dan masak sampai sago jernih.
6. Masukkan esen ros
8. Apabila sejuk, potong dan gaul dengan kelapa yang bercampur garam sebelum dihidangkan.
No comments:
Post a Comment