My Manis Mulut

Hasil terbaru setelah kena hacked... cuma masih ada yang belum tertera resepi-resepinya.. buat bersabar ye...

Friday, March 1, 2013

Shepherd's Pie

Shepherd's Pie


Nilah dia hasil berhari-hari duk membelek buku Chef Haniliza kita tu... alaaa... buku 1 hari 1 resepi tuuu... Buku tu memang kelassss.... setiap resepi yang aku try masak, sure menjadi!! Pastu sedap plak tu!! Sendiri puji sendiri.. hehe... Tapi memang dah bosan asyik menu yang sama tiap-tiap harikan, so hari ni, trylah buat shepherd's pie ni.. lain daripada yang lain sikit. Jom kita sama-sama kongsi resepi Chef ni, cuma ada sikit-sikit la perubahannya.. alaaa.. saya cuma ubahkan tomato fresh dengan tomato yang dibeli dalam tin tu.. saya dan suami suka tomato ni, bukan saja dia manis dan sedap, tapi kulit pun dah tak ada.. malas la tu... hehe...


Bahan Untuk Inti


500gm              Daging kisar
1 labu                Bawang besar dipotong dadu
1 ulas                 Bawang putih di cincang halus
1 cawan             Kacang panggang
8 biji                  Cendawan butan dipotong 4
5 biji                  Tomato yang masak, aku guna tomato dalam tin
1 batang             Lobak merah dipotong dadu
1 pokok             Daun parski dicincang
1 sudu makan     Tepung jagung yang dibacuk dengan 1 cawan air
1 sudu makan    Serbuk lada hitam
1 kiub                Stok daging
2 sudu makan     Minyak masak
Garam secukup rasa


Bahan untuk Pie Kentang


1kg                    Kentang
1/2 cawan          Susu Segar
2 sudu makan     Mentega
1 sudu teh           Lada sulah, aku guna lada hitam yang dikisar sendiri
Garam secukup rasa


Cara membuat Inti

  1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih sehingga wangi
  2. Masukkan daging kisar dan cendawan. Kacau rata sehingga daging masak
  3. Masukkan kesemua bahan kecuali tepung
  4. Apabila mendidih, masukkan bancuhan tepung dan kacau sehingga masak
  5. Angkat dan masukkan kedalam mangkuk kaca

Cara membuat Pie Kentang

  1. Kentang direbus dengan air dan garam sehingga empuk
  2. Lecek kentang dan gaulkan bersama kesemua bahan
  3. Letakkan kentang diatas Inti tadi. Aku letakkan kentang lecek ni kedalam piping bag yang mempunyai nozel star yang besar dan pipe diatas inti seperti didalam gambar
  4. Bakar didalam oven pada suhu 200C selama 30 min. Tapi aku guna suhu 180C aje..
  5. Hidangkan...

1 comment:

  1. Wah nampak sedap.. Blh la hantar semangkuk bila buat lg nanti hehe...

    ReplyDelete